Recept za mladost? Očistite in nahranite!


Danes veliko pozornosti namenjamo zdravju, pri katerem ne želimo več zgolj zdravljenja simptomov, temveč odpravljanje vzrokov zanje. Zdravilo, ki nam ga predpiše zdravnik, pogosto odpravi bolečino ali vnetje, ne da bi se povprašali o tem, zakaj je do težave prišlo. Ta razmislek, ki je del holističnega pristopa k človeku, je prepuščen nam samim – in pogosto nas privede do ugotovitve, da smo si bolečino, vnetje ali slabe telesne funkcije "pridelali" sami. Delno s pomanjkljivim ali napačnim gibanjem, delno s prehrano. 

Recept za mladost
Tako kot vplivamo na telo negativno, pa lahko tudi pozitivno. Zavedati se moramo, da ima vsak grižljaj pomen – ali prispeva k bolezni ali k zdravju. S takšno osveščenostjo lahko telo primerno očistimo in nahranimo, s čemer ga tudi dlje časa ohranimo mladega. Ni nam potrebno dovoliti, da nas staranje spremeni. Spremenimo lahko način, kako se staramo!

Kaj je biološka starost?
Če merimo starost človeškega organizma s koledarjem, potem so vsi štiridesetletniki enaki. Drži? Pravzaprav ne – nekateri so živahni, močni in polni energije, zato jim ne bi pripisali štirih desetletij. Drugi so v slabi firmi, mučijo jih zdravstvene tegobe, pa tudi videz je utrujen in star. Prav zato je pri oceni zdravja bolje uporabljati biološko starost. To razberemo iz zdravstvenega stanja, kjer ocenjujemo prisotnost ali odsotnost mnogih bolezni, ki se pojavljajo z leti. Ena takšnih je na primer osteoporoza. Ženska pri petdesetih, ki nima nobenih težav s kostno gostoto, je v biološkem smislu mlajša od tistih, ki jo imajo.

Kako je mogoče staranje upočasniti ali celo obrniti?
Na procese in telesne značilnosti, ki se kažejo skozi telesne spremembe staranja, lahko vplivamo z gibanjem in prehrano. Prav pomladitev telesa v smislu izboljšanja vseh njegovih sistemov je pogosto razlog, da posežemo po super živilih. Tistih, ki najprej očistijo, torej poskrbijo za razstrupljanje - detox, nato pa primerno nahranijo s hranili, ki vračajo vitalnost oziroma mladost na ravni celice, tkiva, organa in nazadnje telesa v celoti. Med zdravstveno osveščenimi se tako pogosto omenjajo čiščenje jeter, zakisanost telesa, čiščenje črevesja, detoksikacija. Hkrati s tem se seveda odpravlja tudi odvečna maščoba in celulit ter izboljšuje imunski sistem. Hrana, ki čisti, pa lahko hkrati tudi hrani. Prehranski dodatki in živila kot so msm, maca, alge, acai jagode, he shou wu in podobno nam pomagajo, da je telo nahranjeno z izjemnimi mikrohranili, s katerimi lahko pride do prenove. Celice in organi se tako pomladijo – revitalizirajo, naše telo pa ne presega kronološke starosti, temveč se lahko v smislu biološke starosti celo pomladi. Pri petdesetih imate lahko telesne značilnosti tridesetletnice, ki so opazne v vašem zdravstvenem kartonu, prav tako pa se odražajo tudi v počutju in videzu.

Widget Products List

 

Kaj pomaga pomlajevati?  Recept za mladost 2
Med super živili jih je veliko, ki preprečujejo tako starostne spremembe v videzu kot v pojavljanju drugih, s kronološko starostjo pogojenih težav. Znani so maca, ječmenova trava, spirulina, nekoliko manj pa večina pozna kelp ali he shou wu. Kelp je rjava alga, ki je odličen vir joda in pomaga preprečevati diabetes, deluje protivnetno, pomaga izgubiti odvečno maščobo in preprečuje izgubo kostne gostote. He shou wu je kitajska rastlina, ki preprečuje sivenje las, vpliva na hormone, ki uravnavajo reprodukcijo, uravnava krvni tlak, odpravlja slabo prebavo in čisti. Svojo biološko starost lahko torej znižamo z množico super živil – vedno lahko najdemo tista, ki nam najbolj odgovarjajo glede na učinke, prilagodimo pa si jih tudi po okusu. Razloga, da svojega telesa ne bi pomladili oziroma preprečili (pre)hitrega staranja, torej ni. Tudi v zrelih letih smo lahko mladi!