Naj jo imenujemo moxa, moxanje, mokša, moksibustija ali moksa terapija – gre za azijsko prakso, ki je uveljavljena tudi v tradicionalni kitajski medicini, z njo pa se telo zdravi na prijeten in naraven način. Praksa, ki počasi prodira v zahodni svet, saj je dolgo veljala za skrivnost azijskih zdravilcev, je že na voljo tudi pri nas. Ima izjemne učinke, ki odpravijo potrebo pa jemanju zdravil, zato pri farmaciji seveda ni dobro sprejeta. Zdravniki, ki imajo bolj holističen pogled na telo, pa se dobro zavedajo, da je enako učinkovita kot akupunktura in mnoge druge oblike naravnega zdravljenja.

Kaj je moxa?

Holistično tradicionalno zdravljenje temelji na principu ravnovesja. Moxanje akupunkturne  Pacient, ki je šibek, potrebuje toplot in moč. Prav moksanje poskrbi za globoko toploto, ki odpravlja hlad in bolečine.
Beseda moxa je angleška različica sicer japonske besede "mogusa", ki pomeni "goreča zelišča". V sodobnem svetu se uporabljajo zelišča, ki so oblikovana v posebne cigare, te pa prižigamo v bližini telesa ali tudi na koži – do opeklin ne prihaja! Takšno zdravljenje poznajo tudi stari narodi izven Azije, na primer ameriški staroselci, kjer se je za zdravljenje ravno tako uporabljalo najrazličnejša kadila, pripravljena iz zelišč.
Moksa, mokša ali moxa je torej kadilo, sestavljeno iz izbranih zdravilnih zelišč, ki nudijo odlično terapijo. V tradicionalni kitajski medicini se uporablja na akupunkturnih točkah že več kot 5.000 let in je starejša od akupunkture. Izjemno učinkovita je za odpravljanje bolečin, po mnenju mojstrov akupunkture, ki se ukvarjajo tudi z moksanjem, pa je moxibustija lahko celo bolj učinkovita, saj aromatični dim vpliva na telo veliko bolj sproščujoče in brez invazivnosti oziroma posega v telo.

 

Kako vam lahko pomaga moksibustija?

Moxa nima podpore v tolikšni množici raziskav kot akupunktura, a Moxa tiste, ki so na voljo, dokazujejo, da ima pozitivne učinke na kri, imunski sistem in regeneracijo tkiv. Leta 1998 je bila v "Journal of the American Medical Association", torej temeljnem strokovnem glasilu ameriških zdravnikov, objavljena tudi študija, po kateri se je pri nosečnicah po moxanju 75 odstotkov plodov obrnilo v pravilen položaj za porod. Uporabljalo se je moksanje na akupunkturni točki na nožnem mezincu. Raziskave torej potrjujejo učinkovitost – povsem jasno pa je, da se farmacija upira tistemu, česar ne pozna in kar je naravno. Vzhod nam os nekdaj ponuja prakse, ki vzpostavljajo ravnovesje in zdravijo brez kemije, zahodni kapitalizem pa tega ne razume in se upira. Glavna sestavina mokse namreč ne izvira iz laboratorija. Gre za vrsto pelina, iz katerega se pripravi gobast material, podoben volni. In kot glede na svoje izkušnje pravi Lorraine Wilcox, avtorica dveh knjig o klinični uporabi mokse, bi se to moralo v zdravstvu uporabljati pri težavah z rodili (menstrualne težave in lajšanje poroda), pri prebavnih in hormonskih motnjah ter tudi pri težavah s krvnim obtokom.

Kje kupiti mokso pri nas?

Moxa je na voljo v naši spletni prodajalni, kjer so na voljo tudi vsi pripomočki za moksanje. Moksa terapija se namreč lahko izvaja tudi doma – če niste vešči, se cigara ne uporablja neposredno na telesu, saj se telesne točke lahko greje tudi na daljavo oziroma s pomočjo posebnih podstavkov za mokso. Na voljo so brezdimne paličice oziroma cigare, ki vsebujejo zogleneli pelin, ter dimne, kjer je pelinova "volna" v papirnem ovitku.

Videoposnetek, kateri razlaga uporabo Mokse in terapije z njo:

Izdelki povezani z objavo Moxa in moxibustija

-33%

Moksa brezdimna 3 za 2

Moksa (moxa) brezdimna 3 za 2

Redna cena: 22,50 €

Special Price 15,00 €

Moksa palčka (moxa) brezdimna, brezdimna pelinova ogljena palčka, 5 kosov v pakiranju...

Podrobnosti
Novo
Moksa brezdimna 3 × paket

Moksa brezdimna 3 × paket

22,50 €

Moxa cigara brezdimna (moksa, mokša), brezdimna pelinova ogljena palčka, 5 kos...

Podrobnosti
moxa palčka

Moksa brezdimna palčka (Moxa, Mokša) 5 kos

7,50 €

Moksa brezdimna (moxa, mokša), brezdimna pelinova ogljena palčka, 5 kosov v pa...

Podrobnosti
Moxa cigara dimna (Moksa, Mokša) 10 kos

Moksa palčka dimna (Moksa) 10 kos

9,20 €

Moksa dimna (moksa), pelinova palčka, 10 kosov v pakiranju, za gretje akupunkturnih točk.<...

Podrobnosti

Ni na zalogi

Moxa ugašalec podstavek

Moxa ugašalec - podstavek

11,30 €

Moxa ugašalec - podstavek, je namenjen odlaganju in ugašanju moxe.

Podrobnosti

Ni na zalogi