Sodobna evropska medicina temelji predvsem na odpravljanjusimptomov, ki jih učinkovito preženemo s pomočjo sintetičnih farmacevtskih izdelkov.

Mačji krempelj

 

V tradicionalnih medicinah, na primer kitajski, ajurvedski in tudi medicini južnoameriških Indijancev, pa prevladujeta celosten oziroma holističen pogled na človeka ter tesna povezanost zemeljskega in nezemeljskega. Šamani, ki so hkrati zdravilci in vodniki v duhovni svet pri indijanskih plemenih, so na področju Amazonske že davno pričeli uporabljati rastlino, ki ima moč povezovanja med fizičnim in spiritualnim svetom. Na področju amazonske džungle jo imenujejo uña de gato, znanstveniki so jo poimenovali Uncaria tomentosa, pri nas pa uporabljamo ime mačji krempelj.

 

 

 

Kako je mačji krempelj pridobil svojo slavo?

Ovijalko, ki se povzpne tudi do sto metrov visoko, ter ima pod listom dva trna, upognjena kot mačji krempelj, so zdravilci v amazonskih plemenih od nekdaj uporabljali za zdravljenje artritisa, želodčnih bolezni in celjenje ran, saj ima tako protivnetne kot antioksidativne lastnosti, zdravi herpes, spodbuja imunski sistem ter odpravlja resne težave s črevesjem. Da je postal mačji krempelj priljubljen v Evropi in se danes raziskuje kot zdravilo za HIV/aids ter kot zdravilo za rakava obolenja, pa je zaslužen nemški naravoslovec Arthur Brell.

Mačji krempelj lubje

Brella je leta 1926 duhovnik, ki je vodil komuno nemških kolonizatorjev v Peruju, povabil, da se pridruži njegovi skupnosti. Brell je bil nad Južno Ameriko že prej navdušen, zato se je preselil in pričel gojiti kavo, hkrati pa je raziskoval navade dveh bližnjih indijanskih plemen. Opazil je, da imajo Indijanci neverjetno močan imunski sistem, da nimajo težav s pljuči zaradi krčenja in požiganja gozdov, ter na lastni koži izkusil, da poznajo zdravilo za težave s kostmi in sklepi – prav mačji krempelj je Brellu pomagal, da je ozdravil svojo revmo.

Veliki prelom je predstavljalo obolenje duhovnika, ki je Brella povabil med Indijance. Zbolel je za pljučnim rakom, in ker sodobnih zdravil ni bilo, so ga zdravili šamani – dve leti zdravljenja z mačjim krempljem je prineslo popolno okrevanje, in duhovnik je živel še dolga leta ter nazadnje preminul zaradi visoke starosti.

Mačji krempelj se je pričel resno proučevati šele po letu 1990. Dokazano je, da popravlja DNK in preprečuje celične mutacije, torej lahko preprečuje nastajanje tumorjev in rakavih obolenj, da deluje proti virusom in bakterijam, vpliva na čire in rane na želodcu, na bolezni črevesja (Chronova bolezen) ter odpravlja revmatoidni ter osteoartritis, zato je danes eden najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil, s katerimi si izboljšujemo zdravje. Lubje in korenina ovijalke iz amazonske džungle, ki sta na voljo v prahu, sta v ZDA med desetimi najbolj priljubljenimi naravnimi prehranskimi dopolnili.

Video posnetek pogovora z Dr. Bond-om o zdravilnih učinkih Mačjega Kremplja:

 

Uporabno branje in viri:


http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-395-cat%27s%20claw.aspx?activeingredientid=395&activeingredientname=cat%27s%20claw

https://nccih.nih.gov/health/catclaw