Pri urejanju prebave ter žeji po izgubi odvečnih kilogramov ne gre brez živil, ki očistijo črevesje z vlakninami, hkrati pa zmanjšujejo lakoto. Indijski trpotec ali psyllium, pri katerem v ta namen uporabljamo lupine semen, je odličen za hujšanje, saj izpolnjuje obe zahtevi – odlično ureja prebavo in vpliva na manjši apetit ter občutek sitosti. Lahko bi dejali, da je v času, ko želimo poskrbeti za lep in vitek videz, najboljši prijatelj dveh stvari v naši kopalnici: "veceja" in osebne tehtnice.
Kljub temu, da je za indijski trpotec nepogrešljiv predvsem za hujšanje, pa ima tudi druge pozitivne lastnosti in načine uporabe.

Indijski trpotec za hujšanje! Indijski trpotec – prijatelj "veceja" in tehtnice
Indijski trpotec je uvrščen med superživila predvsem zato, ker je izjemno bogat z vlakninami. Lupine vsebujejo 70, lahko pa tudi do 78 odstotkov vlaknin, od katerih je običajno 70 odstotkov topnih v vodi. Vlaknine so v prvi vrsti odlične za čiščenje črevesja: iz njega odstranjujejo obloge in nesnago, tako kot gobica za pomivanje podrgne zasušene ostanke hrane v posodi. Indijski trpotec torej skrbi za čiščenje telesa in s tem omogoči, da je črevesje bolj učinkovito pri absorbciji pomembnih hranil. Sicer pa imajo lupine še eno zanimivo lastnost, ki je odlična za hujšanje: zaradi topnosti v vodi nabreknejo. Njihova prostornina se ob stiku z vodo poveča in "želira", kar ustvari občutek sitosti v želodcu – ta je zaradi nabrekanja lupin trpotca poln in do možganov pride signal, ki pravi, da smo siti. Ker je želodec poln vlaknin, ki se odlično prebavljajo in spodbujajo peristaltiko črevesja, nimamo občutka, da smo napihnjeni in tudi napenja nas ne, kar se dogaja takrat, kadar se napolnimo z mnogimi drugimi hranili, na primer z beljakovinami. Indijski trpotec omogoča, da se počutimo popolnoma siti, a prijetno siti.

 

Indijski trpotec – uporaba 

Indijski trpotecIndijski trpotec se najpogosteje uporablja v obliki prahu, saj je takonajbolj praktičen. Lahko ga vmešamo v vodo, dodamo jogurtu, z njim želiramo sadne kaše, ali pa ga tudi uporabimo pri peki kruha. Vsekakor pa ga velja uporabljati za čiščenje črevesja in hujšanje, pa tudi v druge namene. Dokazano je, da se lahko uporablja kot:

- antacid, ki zmanjšuje težave z želodčno kislino;
- zmeren laksativ, ki spodbuja izločanje blata;
- sredstvo proti diareji, saj vsrka vodo in nabrekne;
- sredstvo za razstrupljanje oziroma detox črevesja;
- rahel diuretik.
Indijski trpotec je torej uporaben za hujšanje, hkrati pa tudi takrat, kadar vas mučita zaprtost ali driska, vas peče zgaga, se soočate s povečanim apetitom ali žejo. Indijski trpotec spada med zdravilna živila, ki se uporabljajo tudi v ayurvedi.

 

Video posnetek Kako očistiti debelo črevo z Indijskim trpotcem:

Preberite večo Psylliumu tudi na Wikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Psyllium