Le kdo med nami ne bi želel ustaviti procesa, ki mu pravimo staranje? Seveda bi vsi popili čarobni napoj, če bi nam zagotovil večno življenje, ali pa vsaj staranje brez bolezni in tegob. Seveda to ne gre tako, lahko pa poskušamo narediti za svoje telo največ kar zmoremo in poskušamo staranje vsaj upočasniti. He Shou Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade, je poznana že iz dinastije Tang, ki je to čudežno rastlino uporabljala že v sedmem stoletju. Tradicionalno kitajsko zdravilstvo njene pozitivne učinke pozna že stoletja, danes pa s pomočjo sodobne medicine vemo, da so ti učinki predvsem posledica antioksidativnega delovanja.

 He Shou Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade

Spoznajmo skrivnosti staranja - pomagajmo si z He Shou Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade

Skrivnosti staranja so skrite v biologiji naših celic, teorij o staranju je veliko, a večina uglednih znanstvenikov je prepričanih, da staranje povzročajo prosti radikali. Kaj pa so prosti radikali? Čisto na kratko povedano, so po kemijski definiciji prosti radikali preproste molekule, v katerih manjka en samcat elektron in zato se ves čas borijo, da bi ga dobili v kakšni drugi molekuli. Sami se lahko borimo proti njim tako, da jih nevtraliziramo z antioksidanti, ki oddajo svoj elektron in s tem nevtralizirajo proste radikale. To je zelo, zelo poenostavljena razlaga, a važno je, da vemo, da se naše telo ves čas brani pred prostimi radikali s pomočjo antioksidantov.

 He Shou Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade

Poznamo veliko superživil, ki vsebujejo visoko koncentracijo fitokemičnih snovi in antioksidantov. Tukaj moramo vsekakor omeniti superživila, ki jih lahko pridelamo na naših vrtovih, to so predvsem česen, stročnice, ter domače sadje in zelenjava. A tudi med nami je vse več posameznikov, ki radi posegajo po starodavnih receptih Ayurvede in starodavne Kitajske medicine. Ravno od tam prihaja He Shou Wu, ki vsebuje mnoge koristne učinkovine, zelo pomemben za naš organizem je lecitin. He She Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade,  pa vsebuje tudi pomembne minerale, kot sta cink in železo. (1)

He Shou Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade, vsebuje dragocen mineral - cink

Fo-Ti vsebuje dragocena minerala cink in železo. O pomanjkanju železa je že veliko napisanega, o delovanju cinka na naš organizem, pa ne tako veliko. Vsebnost cinka v Fo-Tiu je 42 gramov na 100 gramov! To je izredno veliko in zato je uživanje He Shou Wu idealno za ljudi, ki jih pesti pomanjkanje cinka. Zakaj potrebujemo cink v naši prehrani? Preprosto zato, ker cink obnavlja imunske funkcije in se upira prostim radikalom.

Zato je Fo-Ti - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade, tako zelo priljubljena in čislana, saj poleg ostalih antioksidantov, vsebuje veliko, veliko cinka. Cink zagotavlja vsestransko zaščito pred staranjem, preprosto zato, ker učinkuje kot antioksidant. Z raziskavami so dokazali, da pomanjkanje cinka spodbuja aktivnosti prostih radikalov, ki lahko v našem telesu naredijo veliko škodo. Lahko poškodujejo vid, povzročijo neplodnost in degenerativne bolezni možganov. Seveda v korenini He Shou Wu najdemo še mnoge druge učinkovine, predvsem tiste, ki ugodno vplivajo na delovanje jeter in ledvic. (2)

Kako pravilno uživamo He Shou Wu?

Preden začnete uživati to čudežno korenino, se o njej vsaj malo poučite! Nepravilno uživanje vam lahko povzroči kar nekaj zdravstvenih težav! Nepredelan Fo-Ti  ima lahko odvajalni učinek, zato se naučite, kako ga pravilno pripraviti.

 He Shou Wu - čudežna korenina, ki nas ohranja mlade

Korenino je potrebno skuhati skupaj s črnim fižolom, najboljše razmerje boste dobili, če dodate 10% fižola. Z dodatkom fižola dobimo pripravljen He Shou Wu, ki ga imenujemo tudi rdeči Fo-Ti. Pri nas je običajno v prodaji že pripravljen Fo-Ti, ki tudi bolj blagodejno vpliva na naš organizem. Telo iz že pripravljenega Fo-Ti lažje izrabi učinkovine, predvsem pa je tako pripravljen He Shou Wu bolj prijazen do našega črevesja. (3)

He Shou Wu utrjuje lasne korenine

Lasje nenehno izpadajo in ponovno rastejo v nekajmesečnih ciklih. A kadar ugotovimo, da nam lasje prekomerno izpadajo, je zaskrbljenost seveda upravičena. Najpogostejša vrsta izpadanja las je alopecija ali plešavost, ki običajno prizadene moške. Kadar lasje izpadajo v obliki okroglih in oblih lis, ali pa je prizadet samo del lasišča, takrat govorimo o lisasti plešavosti. Kadar vam nenadoma začnejo izpadati lasje, je smiselno, da se pogovorite z zdravnikom, saj lahko ima izpadanje las resnejši vzrok. Pogosto je za nenadno izpadanje las krivo pomanjkanje določenih rudninskih snovi in beljakovin.

 he shou wu lasje

Povezano pa je lahko tudi z slabokrvnostjo,  utrujenostjo, oslabljenim imunskim sistemom ali z motnjami v delovanju endokrinih žil. Proti izpadanju las lahko največ naredite sami! Predvsem poskrbite za zdravo, uravnoteženo prehrano in uživajte živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov. Mogoče vam bo zdravnik predpisal prehranska dopolnila železa, cinka, vitamina A, mangana, kalija, bakra in fluora. Tudi Fo-Ti  lahko uporabimo  za odpravljanje najbolj vidnih znakov staranja, to so sivi lasje in izpadanje las. Znanstveniki so dokazali, da He She Wu s svojimi učinkovinami ščiti in krepi delovanje jeter in ledvic. Ta čudovita korenina spodbuja izločanje encima superoksid dismutaza, ki deluje kot antioksidant in s svojim delovanjem zavira prezgodnje staranje. Znanstveniki zato domnevajo, da lahko z uživanjem He Shou Wu zaustavimo tudi izpadanje las in utrdimo lasne korenine.