Ginseng pogosto opisujemo kot adaptogen, kar pomeni, da nudi zaščito celic na povzročitelje stresa, ki so lahko fizični, kemijski ali biološki. Je rastlina, ki jo tradicionalna kitajska medicina uvršča med najbolj pomembne za celovito zdravje organizma, po njej pa vse pogosteje posegamo tudi v zahodnem svetu. Ginseng je naravno prehransko dopolnilo, ki šteje kot super hrana.

Kako koristi ginseng?    Ginseng manj kilogramov več zdravja

Med športniki ter vsemi, ki bi radi preoblikovali svoje telo ter se znebili odvečnih kilogramov, je ginseng priljubljen zato, ker zavira apetit. Hkrati pospešuje metabolizem in skrbi, da se nakopičena telesna maščoba porablja hitreje. Zelo blagodejen je pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa dve, saj učinkovito znižuje raven krvnega sladkorja. Z njim torej poskrbimo za dve medsebojno povezani stanji, ki predstavljata eno največjih težav sodobnega življenjskega stila: debelost in diabetes.

 

Ginseng pomaga, da se pomirimo ter izognemo vplivom stresa, hkrati pa pospešuje delovanje možganskih celic in s tem vpliva na kognitivne sposobnosti. Študije kažejo, da je odličen pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, v kombinaciji z ginkgom pa ima pozitivne učinke na ADHD, torej na "hiperaktivnost" oziroma motnje pozornosti.

inseng pomaga izboljšati imunski odziv telesa ter s tem pomaga, da se lažje spopadamo z virusnimi in bakterijskimi okužbami. Pomaga pri najbolj znanih virusih, na primer pri virusu gripe ali pri rotavirusih, ki so lahko pri otrocih celo usodni, pa tudi pri virusih sodobnega časa kot je HIV.

Ginseng panax korenina

 

Z ginsengom si lahko pomagamo tudi na področju spolnega zdravja. 

Pitje ginseng čaja je dokazano učinkovito pri menstrualnih krčih, prav tako pa ginseng vpliva na povečano produkcijo estrogena in povečanje libida pri ženskah.

Razlog, da je ginseng vse bolj priljubljen, pa se skriva še v množici  drugih učinkov, zaradi katerih posegajo po njem tako mladi kot starejši posamezniki, tako aktivni športniki kot vsi tisti, ki se soočajo z dinamičnim ritmom življenja, v katerem je težko najti čas za dobro skrb za zdravje in telo. Ginseng nam daje energijo in povečuje vzdržljivost, je antioksidant in preprečuje prezgodnje staranje, z vlaženjem kože in njenim boljšim obnavljanjem skrbi za lepo polt, uravnava krvni tlak.
Ginseng je torej korenika, ki ne vpliva zgolj na fizično telo – pomaga tudi za izboljšanje počutja in vitalnost, kar je za sodobnega, vsestransko aktivnega človeka, še kako pomembno. Kadar koli si torej zadate umske ali fizične izzive, je uživanje ginsenga dobrodošlo!

Koristen video posnetek o uporabi in stranskih pojavih pri jemanju Panax Ginsenga v prahu:

 

Literatura:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/262982.php

https://draxe.com/ginseng-benefits/

https://books.google.si/books?id=ju3sGtail1gC&printsec=frontcover&dq=ginseng+panax&hl=sl&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=ginseng%20panax&f=false

https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00401089?term=ginseng&cntry1=EU%3AGB&rank=1

https://nccih.nih.gov/health/asianginseng