Popraznični čas je zame od nekdaj bolj naporen od praznikov. Če je prvo obdobje primerljivo z dnevi rimskega plemstva, te v drugem pošteno udari renesansa. Vsi razpravljajo o tem, kako je treba najti telesno in duhovno ravnovesje, poskrbeti za zdravje in dobro počutje. Balansiranje, ki v primeru staršev ni elegantno gibanje na vrvi, temveč bolj kot ne klovnovsko kriljenje, s katerim se želimo obdržati na tanki liniji med dobrim in slabim. A če poskušajo vsi, zakaj ne bi tudi jaz? 

Jin in Jang sta solata in lizika
Ravnovesje – vse se skriva v tej preprosti besedi.

Če sta otroka celih deset dni uživala počitnice, je sedaj čas, da njuno brezdelje uravnovesim: povzdignem glas in obe punci pošljem za knjige. Če smo deset dni jedli tatarski biftek, je danes čas za zelenjavno rižoto – hladilnik je itak prazen, torej je usoda na moji strani.
Pravzaprav nam gre dobro: ravnovesje, ki krepi duha in telo obvladamo prav vsi. Mož je bil včeraj v savni, in ko je prišel domov, si je odprl pivo, da uravnoteži dan. Sama sem na FB všečkala nekaj objav z vajami za čvrsto tazadnjo in vitke noge, nato sem za ravnotežje med priljubljene shranila nekaj strani z recepti za sladice. Prvi delovni dan sem itak pričela z zdravim zajtrkom, in da ne bo vse dobro skoncentrirano v prvi del dneva, sem ga potem še zaključila z večerjo.
Najti v življenju ravnovesje torej ni težko, zato včasih res ne razumem, zakaj je treba o tem toliko govoriti in delati po praznikih takšen pomp.
In zdaj se pripravljam še na najlepši del. Dopoldne sem delala, sedaj pa moje mišice za ravnovesje zahtevajo brezdelje. Cel dan sem imela na sebi ličila, da sem bila sprejemljiva za zunanji svet, sedaj pa si moja koža v zavetju domačega brloga želi namesto estetske kozmetične popleskanosti malo neestetske sprostitve. Natočila si bom kad in pripravila domačo masko za obraz – knjižico z recepti sem si naložila že pred novim letom, ko sem na spletu iskala nasvete za silvestrski sijaj.
Samo še malo … Tu sta punci, ki bi morali v posteljo, pa v en glas zatrjujeta, da sta lačni. Pa uravnotežimo še enkrat: pri kosilu sta pojedli vsaka svojo skledo solate, torej ni potrebe, da jima pripravljam zdrav obrok, zato poskrbim za skladen jin in jang. Naj pojesta liziko in sladkarije, ki sta jih dobili za darila. Med, kokosovo olje in himalajska sol so pa zame – če pri enih pristanejo dobre stvari v želodcu, bodo pri meni na obrazu, kajti želodec zadnje dni protestira in tudi sam zahteva uravnoteženost. Hoče, da dam kaj nase, ne samo vase. In tako smo pri dilemi: naj jutri začnem s telovadbo ali čokolado? Pravzaprav bo prijalo oboje!
Tudi vam želim uravnotežen začetek leta. Poiščite svoja idealna razmerja, ki vas ne obremenjujejo, temveč poskrbijo, da je življenje bolj preprosto in srečno. Saj veste: včasih je treba jesti superživila in izvajati jogo, drugič pa pojesti tortico in ostati cel dan v pižami. To je ravnovesje, ki ga imenujemo življenje.

Tudi vas mikata zdrava prehrana in zdravo življenje, pa vam včasih zmanjka motivacije? Prijavite se na naše novičke, da boste v vaš nabiralnik poleg nasvetov in ponudb prejeli tudi naslednjo zgodbo, s katero bo lažje najti ravnovesje – in to v zabavni ter dobri družbi.