Baobab – drevo, ki ni hotelo biti povprečno

Baobab drevo

Nekoč je v suhi afriški divjini vzklila sočnica, ki se je želela upirati pustinji. Medtem, ko so druge rastline ščitile svoje zelene liste s trnjem in se spreminjale v bodičasto grmičevje, ali pa so se kot sočnice z debelimi, mesnatimi listi, prihulile povsem k tlom, se je odločila, da bo živela povsem po svoje. Ne bo se prihulila ob tla. Ne bo pognala trnja. Povzpela se bo neba, se napila vse vode, ki jo nudijo oblaki in tla, pognala liste in cvetove in izjemne sadeže, ter kljub močnim koreninam prepotovala dolge razdalje. Postala je drevo, ki ni niti običajna sočnica, niti običajno drevo: baobab, afriško drevo življenja.

Kakšna rastlina je baobab?
Baobab ali Adansonia digitata poznamo tudi pod imenom kruhovec, velja pa za največjo sočnico na svetu. Je rastlina, ki ni hotela biti povprečna niti po svojem videzu, niti po svojih lastnostih, zato velja med afriškimi domačini za močno spiritualno silo – kako tudi ne, ko pa so mnoga drevesa stara več kot tisoč let! Drevo, ki je videti, kot bi ga bogovi izpulili in postavili na glavo, tako da ima krošnjo pod zemljo in v nebo dviguje svoje korenine, lahko v sebi skladišči tudi do 185.000 litrov vode, za razliko od običajnih dreves v svojem lesu nima letnic,
ki pričajo o letnem prirastu lesa, svoja semena pa pošilja na potovanja v svet s precej nenavadnim prevoznim sredstvom: sloni. Največji kopenski sesalci so nad sadeži kruhovca navdušeni in ga  z veseljem uživajo, baobab pa ima tako trda semena, da ta brez težav prestanejo žvečenje in prebavne sokove – in gredo tako s slonjo prebavo na pot daleč naokoli.

Zakaj je baobab tako cenjen? Baobab sadež
Baobabov sadež je v celoti uporaben. Iz semen iztiskajo olje, ki se uporablja za kozmetične proizvode in masažo, saj ima idealno razmerje maščobnih kislin, ki nahranijo kožo in lase. Tako sadež kot semena pa se uporabljajo tudi za prehrano – običajno uživamo napitke, iz semen se lahko naredi kavni nadomestek, sicer pa se dodaja tudi dražjim in bolj luksuznim žitaricam za zajtrk in čokoladi. Baobab prah vsebuje čreslovino, je bogat z vitamini C, B2 in B3, s kalcijem in kalijem, velja za naravni antioksidant in pozitivno vpliva na črevesno mikrofloro – prav zato je odličen pomočnik pri hujšanju!

 
 
 
Video posnetek, ki govori o zdravilnih lastnostih Baobaba:
 
Baobab recepti  Baobab uporaba - recept
Kako ga uporabiti?
  • Baobab prah uporabite pri pripravi kruha, saj deluje kot naravno sredstvo za vzhajanje.
  • Če želite športni napitek, žličko prahu zmešajte s štirimi žlicami sadnega soka in 250 ml vode.
  • Za sadni smoothie zmešajte 1 skodelico soka, 1 banano, pest jagod in 1 žličko baobab prahu.
  • Za okusen jogurt potrebujete 5 zvrhanih žlic čvrstega jogurta, 1.5 žličke babobab prahu, ščepec cimeta, ščepec muškatnega oreščka in nasekljane oreščke (makadamia ali indijske).
  • Za solatni preliv zmešajte pol žličke prahu z dvema žlicama oljčnega olja in žlico kisa ter vodo po okusu.
Ne pozabite: baobab ima dvakrat več kalcija kot mleko, štirikrat več kalija kot banana, šestkrat več vitamina C kot pomaranča in šestkrat več antioksidantov kot borovnice!