Aronia, ki raste v gozdovih in na močvirnatih obrobjih, je Aronija 10 top učinkov polna vitaminov, mineralov ter antioksidantov, zaradi česar je cenjena v vseh letnih časih. Pozimi nam pomaga, da se ubranimo okužb, poleti pa skrbi za lepši videz in osvežitev.

 

Vas zanima, kateri njeni učinki so najbolj prepričljivi?

 

Najboljši razlogi, da je aronia del redne prehrane


Drobne jagode, ki spadajo med superživila in so  po vsebnosti hranil še boljše od acai jagod ter borovnic, se lahko uporabljajo v energijskih kroglicah ter ploščicah, z njimi lahko pripravimo piškote in peciva, prav tako pa je aronia odlična za smoothie. Razlogov, da marsikdo rad poseže po njih, pa ne zmanjka hitro.

 

 Aronija - Top 10 učinkov

  1.  Aronia vsebuje veliko antocianinov, ki preprečujejo  mutacije celic in veljajo za odlične v boju proti rakavim obolenjem. Izkazalo se je, da je aronia koristna v boju z rakom mehurja, prsi, črevesja, pljuč, jajčnikov in kože.
  2. Vsebuje veliko antioksidantov, ki so zaščita za celice in preprečujejo, da bi v njih prihajalo do negativnih vplivov kisika zaradi prostih radikalov. Aronia skrbi, da so celice zdrave ter niso podvržene vnetjem
  3. Zaradi antioksidantov celice tudi dlje časa ostanejo mlade. Če si želite mladosten videz ter ne želite, da bi se poleti na vaši koži zaradi vpliva sončnih žarkov pokazali znaki staranja, je aronia idealno živilo.
  4. Aronia pomaga zmanjšati tveganje za srčno-žilna obolenja.
  5. Drobne jagode se lahko pohvalijo s tem, da delujejo antibakterijsko ter antivirusno, torej pomagajo imunskemu sistemu pri obrambi telesa.
  6. Jagode aronie hkrati pomagajo tudi v boju s sladkorno boleznijo.
  7. Aronia skrbi za zdravje prebavnega sistema in ščiti črevesje. Pomaga, da je prebava urejena. Zlasti poleti, ko se prebava hitro upočasni zaradi znojenja in uživanja premalo tekočine, je aronia še kako koristna.
  8. Aronia deluje tudi proti posameznim virusom, pri katerih Aronija gojenje smo z zdravljenjem sicer omejeni – na primer proti virusu herpesa in HIV.
  9. Aronia je bogata z vitaminom C, zato je odlična alternativa uživanju limon.
  10. Jagodičevje aronie ima malo kalorij in maščob ter pomaga uravnavati nivo holesterola.

 

 

 

 

 

 

Posnetek o zdravilnih lastnostih Aronije:

 

Viri in koristni članki o aroniji:

http://www.webmd.com/food-recipes/news/20041202/purple-berries-pack-potent-antioxidant-punch

http://www.medscape.com/viewarticle/788571

http://www.healwithfood.org/health-benefits/aronia-berries-buy-organic.php