Aronija kako piti? Sok iz aronije nam je že dobro poznan, a pogosto se sprašujemo, kako ga pravilno uživati. Preberite si nekaj nasvetov o aroniji in izdelkih iz aronije! Črnoplodna aronija, Aronia melanocarpa, izvira iz Severne Amerike, kjer so že stari indijanski narodi spoznali njene čudovite in vsestranske učinke. Plodove aronije so spoštovali kot zaščitnice življenja, ki podarijo in ohranijo življenje. Sloves te čudovite rastline se je razširil po celem svetu in danes jo gojimo v prehranske namene kot superživilo, na vrtu pa jo lahko posadimo tudi kot okrasno rastlino. Gojenje aronije na vrtu je preprosto, saj je precej nezahtevna rastlina. Brez težav prenese pomladne pozebe, dolgotrajno sušo in vročino, prav tako pa je odporna na hud mraz, saj preživi tudi pri -45 stopinjah C. Dobrodejni učinki aronije so številni, zato se plodovi aronije uvrščajo med zdravilne rastline, čeprav jo pri nas uporabljamo predvsem kot hrano in ne kot zdravilo. Plodove aronije lahko uživamo sveže, posušene ali pa jih predelamo v sokove, marmelade ali pa jih zamrznemo. V prodaji najpogosteje najdemo sok iz aronije in  aronijo v prahu.

aronija kako piti

Kupi Aronijo v prahu po najnižji ceni - Tukaj

Aronija zdravilni učinki

Plodovi aronije so prava vitaminska bomba! Predvsem so bogat vir antioksidantov, vsebujejo vitamine A, C, E, P, ter vitamine skupine B. V aroniji najdemo tudi biofenole, flavonoide, tanine, antocianine, folno kislino in mnoge minerale. Največjo vsebnost mineralov prestavljajo kalij, kalcij, železo, jod, fosfor, molibden in mangan. Vijoličnaaronija, kakor pogovorno tudi imenujemo črnopolodno aronijo, zaradi vsebnosti mnogih antioksidantov, vitaminov in mineralov, blagodejno vpliva na naše telo in mu pomaga premagovati vsakodnevne strese in napade prostih radikalov. Najpogosteje se uporablja sok iz aronije, ki mu lahko dodamo še kakšno drugo sadje, saj je čisti sok iz aronije zelo močan.

aronija zdravilni učinki

Aronija kako piti – previdno pri uporabi koncentriranega soka aronije

Svež sok aronije je izredno koncentriran, zato ga moramo uživati izredno previdno. Poleg tega je lahko trpkega okusa, zato je bolje, da ga razredčimo in predelamo. Kljub trpkemu okusu, se vse več ljudi odloča za pitje nerazredčenega soka aronije. Strokovnjaki v tem primeru priporočajo samo 50 do 100 ml sveže pripravljenega soka na dan, ki ga razporedimo na manjše odmerke. Koristni učinki na organizem se bodo pokazali ob rednem uživanju soka aronije, znanstveniki so dokazali že precej blagodejnih učinkov teh temnomodrih jagod:

  • Redno uživanje soka aronije blago razstruplja organizem, novejše raziskave pa so potrdile, da nevtralizira ultravijolično sevanje.

  • Aronija sok je izjemna pomena za naše oči! Pomaga izboljševati vid in preprečuje nastanek sive mrene, prav tako oči ščiti pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki.

  • Aronija čaj prav tako blagodejno vpliva na naš organizem, čeprav ne tako uspešno kot sveži sok. Če nam okus svežega soka ni všeč, lahko uživamo čaj iz aronije, ki bo pomagal iz našega organizma izločiti težke kovine.

  • Aronija pospešuje celjenje ran, poživlja in osvežuje, pogosto ji pripisujejo tudi moč, ki upočasnjuje staranje. Vsekakor blagodejno vpliva na videz kože, saj zgladi manjše gubice in povečuje elastičnost kože.

  • Sok od aronije vpliva tudi na naše možgane! Z rednim uživanjem bomo izboljšali spomin, koncentracijo in se zaščitili pred demenco, glavoboli in migrenami.

  • Aronija krepi imunski sistem in organizem ščiti pred napadom virusov in bakterij. Dobro se spopada tudi z raznimi vnetji in dobrodejno vpliva na prebavni sistem. Prav tako uravnava raven sladkorja v krvi, ščiti sečila, uravnava delovanje ščitnice in jeter.

Vsekakor imajo plodovi aronije veliko koristnih učinkov na naš organizem, pa naj jih uživamo sveže, posušene, zamrznjene ali kot dodatek k sokovom ali hrani. Aronija je dobro poznana tudi med bolniki z rakom, saj zaradi svojih izrednih lastnosti učinkovito pomaga pri zdravljenju in preprečevanju rakavih obolenj.

 

 

Sok iz aronije – 10 top nasvetov kako pravilno piti aronijo

Tudi pri uživanju aronije moramo biti previdni, saj lahko sveže iztisnjen sok, ki je močno koncentriran, razdraži črevesje in povzroči slabost. Največ blagodejnih vplivov imajo vsekakor sveži plodovi, vendar so na voljo samo v poletnih mesecih. Zato vse pogosteje posegamo po predelanih plodovih aronije, ki so pogosto tudi boljšega okusa, kot sveži plodovi. Kako pripraviti napitke in sokove? Aronija kako piti  te sokove? Na voljo je veliko receptov, z malo domišljije pa lahko aronijo poljubno kombiniramo s sadjem in sokovi.

Aronija sok

Sok iz aronije je najpomembnejši izdelek, ki ga lahko naredimo iz teh čudovitih plodov. Z zaužitjem soka, na najlažji način dobimo vse učinkovine, ki se skrivajo v aroniji. Aronija bio sok je močno koncentriran, zato ga pogosto uživamo razredčenega z vodo ali sokovi.

Aronija čaj

Čaj iz aronije je pripravimo iz svežih lupinic stisnjenih plodov, kar je izrednega pomena, saj je v lupini aronije največja vsebnost antioksidantov, vitaminov in mineralov. Čaj lahko skuhamo tudi iz celih posušenih plodov in ga brez skrbi uživamo vsaki dan.

Aronija sok recept – presni aronijin sok

Najboljši vir antioksidantov so prav gotovo sveži naravni sokovi. Presni sok iz aronije je nekoliko trpkega in kiselkastega okusa, nekoliko spominja na okus brusnic in gozdnih borovnic. Za večji učinek je sok iz aronije najbolje piti brez sladkorja in kakšnih drugih dodatkov. Lahko ga pripravimo sami ali pa ga kupimo v trgovinah z zdravo prehrano, kjer boste dobili 100% bio sok aronije. Pri raznih obolenjih jemljemo presni sok aronije trikrat na dan po 50 ml, kot preventivo pa ga jemljemo razredčenega z vodo, najbolje po zajtrku. Redno uživanje razredčenega soka nas bo presenetilo s svojimi pozitivnimi učinki na naše zdravje.

aronija sok recept

Aronija sok recept

Sok iz aronije si lahko pripravimo tudi sami. V sokovnik stresemo 1/2 kilograma svežih ali zamrznjenih plodov aronije in 2-3 dcl tekočine. Dodamo lahko čaj iz aronije, sadni sok, jabolčni ali aronijin kompot. Sok pijemo vedno svež, če si odmerke porazdelimo čez dan, sok hranimo v hladilniku.

Sveži sok aronije z jabolčnim sokom

Soku in aronije pogosto dodajamo razno sadje, posebej če ga uživamo dlje časa. Zelo dober sok dobimo, če aroniji dodamo jabolčni sok. Sveže ali zamrznjene plodove aronije v mešalniku zmešamo skupaj z dvema jabolkama. Po okusu dodamo še kakšen sadni sok ali čaj iz aronije. Tako pripravljen sok pijemo trikrat na dan, priporoča se ga tudi kot dodatek pri shujševalnih dietah, da nadomestimo energijo, ki jo izgubimo zaradi diete.

Aronijin sirup

Aronija nam pogosto da velik pridelek, zato je smiselno, da plodove predelamo za zimo. Lahko jih zamrznemo, posušimo ali pa naredimo marmelado, džem ali sirup. Aronijin sirup naredimo tako, da spasiramo kilogram plodov in dodamo 250 gramov sladkorja. Mešanico pustimo en dan na hladnem in jo naslednji dan precedimo. Sok zlijemo v skledo in dodamo še 250 gramov sladkorja, ter na majhnem ognju počasi segrevamo in nato kuhamo še pet minut. Sok še vroč prelijemo v steklenice, pijemo ga razredčenega, žlico sirupa vsak dan.

Sok iz aronije in višnje – aronija kako piti sok

Svežemu soku aronije lahko za boljši okus dodamo tudi s višnje. V sokovnik damo plodove aronije, višnje in nekoliko tekočine. Sok pijemo dve uri po zajtrku, najbolje vsak dan svežega.

Jogurt iz aronije

Iz aronije lahko pripravimo tudi osvežilni jogurt. V mešalec stresemo 200 gramov plodov aronije in dva lončka jogurta. Sestavine zmešamo in osvežilni napitek, poln antioksidantov je pripravljen.

aronia melanocarpa

Smoothie iz aronije, malin in banane

Iz plodov aronije si lahko pripravimo tudi okusen smoothie. V mešalniku zmešamo dve žlici plodov aronije, dve banani, lonček malin ali borovnic, lonček kefirja in lonček kokosovega mleka. Tako dobljen napitek spijemo vedno svež!

Kompot iz aronije -aronija kako piti kompot

Za kompot iz aronije potrebujemo kilogram plodov aronije, 200 gramov sladkorja in tri litre vode. Plodove aronije potresemo s sladkorjem in prelijemo z vodo. Kuhamo jih pet minut, na zmernem ognju in jih ne mešamo. Postrežemo lahko še topel kompot, prav tako je osvežilen že ohlajen.

 

aronija kako piti

Ne spreglej Aronijo v prahu po najnižji ceni - Tukaj