Acai jagode ter acai prah, so plod zelo visokih palm ter so cela zakladnica hranil. Prav zato jih v Braziliji najdemo v večini jedi katere pripravljajo. Temni plodovi Acai po izgledu spominjajo na grozdje, vendar niso niti približno tako sočne kot grozdje. Lupina je trša in temno modra do črna. Na posameznem "grozdu" zraste od 600 do 900 Acai jagod.  Cele jagode lahko damo v razne jedi, acai v prahu pa vsujemo v smoothie ali v razne jedi.

Kaj so acai jagodeacai jagode

Jagode palme Acai ali strokovno Euterpe oleracea so znane po svojih hranilnih lastnostih, saj spadajo med najbolj kompleksno sestavljena živila. Poleg hranil, katere vsebujejo pa so polne tudi prehranskih vlaknin ter zaradi tega tudi urejajo prebavo. Vsebujejo tudi Omega maščobne kisline in predvsem Omega 3 in Omega 6 so pa tudi dober vir oleinske kisline. Poleg vitaminov A, B, C , D in E vsebujejo tudi druge pomembne antioksidante. Predvsem med njimi izstopajo fenoli, antocianini kateri dajejo Acai jagodam značilno barvo ter beta karoten.

Od mineralov kateri so zastopani v acai jagodah pa ne smemo pozabiti magnezij, baker, fosfor, kalcij in kalij. Prav zaradi zgoraj naštetih sestavin, acai predelajo tudi v acai prah.

 

 

Kaj je acai prah

 

 

Acai v prahu je običajno liofiliziran, torej zamrznjeno sušen prah, narejen iz mesa acai jagode, kateremu odstranijo lupino. Tako dobljena kaša se potem zamrznjeno suši, ter zmeljejo v Acai prah. Hranila katera vsebuje Acai v prahu so enaka tistim, katera vsebujejo jagode. Zelo pomemben antioksidant, kateri se nahaja v Acai-ju je Acai resveratrol.

Pravimo da so Acai  cela zakladnica hranil, predvsem zato, ker za razliko od drugega sadja vsebujejo veliko aminokislin. Vsebujejo jih kar devetnajst in od tega vseh devet esencialnih aminokislin. (1)

Acai jagode in prah uporaba

Acai jagode se v Braziliji dodaja različnim jedem. Prvo jih posušijo ter uporabljajo sušene jagode za dodajanje jedem. Acai prah iz ekološke pridelave, pa se uporablja za različne namene. Z njim obarvajo razne kreme ali sladolede, saj ima zelo močno vijolično barvo zaradi vsebnosti antocianinov. Poleg barvanja hrane pa je idealen za smoothie ter razne mešanice sadja kot je na primer Acai bowl.